top of page

Müzik Yolculuğunda Ailenin Yaklaşımı


Çocuğunuzun müzikle yolculuğun da ilgi duyduğu enstrümanı severek başlaması en önemli konulardan biridir. Ardından iyi bir eğitmenle derslerine devam etmesi ilgisini arttırır. En değerli konu ise ailenin yaklaşımıdır. Sanılan aksine bu iki kelimenin ardında yatan sorumluluklar fazladır.

Birçok aile, yeni enstrüman çalmaya başlayan çocuklarıyla aynı heyecanı hissedebilir ve merak ettikleri birçok konuyu eğitmenle paylaşabilirler.

Eğitmenler ailelerin bu ilgisinden memnun kalabilirler. İlerleyen süreç içerisinde ailenin olumsuz yaklaşımıyla aile-öğrenci-eğitmen arasında zincirleme sallantı ve dengesizlikler çıkabilir. Bu olumsuz davranışların birkaçını aşağıdaki maddelerde görebiliriz.

1)İlgisizlik

Maalesef ilgisizlik her çocuğu kötü etkileyen bir kavramdır fakat biz bu yazımızda müzik ve öğrenci bağlantısını inceleyeceğiz. Enstrümanına özellikle yeni başlayan öğrenciler, öğrendikleri teknikleri ve bilgileri ailelerine göstermek isterler. Bu durumlar da dinlememek, küçümseyici ifadeler kullanmak yanlış bir davranıştır.

Örneğin: Çocuğunuzun boş telde yay çekme egzersizini size bir konser verirmişçesine gösterdiğinde yaptıklarının basit olduğunu söylemek veya ilerisi için olumsuz öngörüler de bulunmak öğrenciyi etkiler. Empati buradaki temel unsurdur . Olumsuz tepkiler devam ederse öğrenci yapamayacağını düşünerek çalışmak istemez ve eğitmeninin derslerinde bulunmamak için ısrar edebilir.

Çocuğunuzu dikkatlice dinlemeli ve alkışlamalısınız. Bu onun kocaman gülümsemesini sağlar ve sürekli öğrenme isteği içerisinde olur.

2) Çalışma Süreleri

Öğrenciler günde en az 1 saat enstrüman çalışmalıdır fakat sıkılabilir, egzersizleri tekrar etmek istemeyebilirler. Aileler bu durumda geleceğe yönelik arkadaşlarından geri kalabileceği veya çalışmaz ise eğitmenin kızabileceği gibi olumsuz cümleler kurmamalıdır. Aksine öğrencinin gün gün çalışma süresini arttırmalıdır. Eğitmenle bu durumu paylaşarak onun yönlendirmesi durumunda bir plan oluşturmalıdır.

Örneğin; Pazartesi günü – 10 dakika

Salı günü – 15 dakika ( Süreleri her gün beşer dakika arttırmak.)

Her çalışma sonrası küçük ödüller verilmesi öğrenci de daha çok çalışma isteği uyandırabilir ve bir süre sonra enstrüman çalmaktan keyif alan çocuğunuz ödüllerinize ihtiyaç duymayabilir.

3) Eğitmenle İletişim

Öğrenciler, eğitmeniyle iletişim kurmakta zorlanabilir, utanabilirler ve çekinebilirler. Eğitmenin anlayışlı olarak yaklaşarak öğrencisini anlayacağı şüphesizdir. Aile ise bu durumdaki çocuğunu anlamalı ve onunla konuşarak eğitmenine karşı merak ettiği soruları sorabileceğini, anlamadığı herhangi bir egzersizi öğretmenin seve seve göstereceği söylenmelidir. Çocuğunuzun davranışlarının devam ettiğini gözlemlersiniz bu durumu eğitmeniyle paylaşmalısınız.

Ailenin yaklaşımı her çocuk için çok değerlidir. Müzik açısından maddeler halinde verilen hususlara dikkat edilmesi önemlidir. Hobi ile başlayan merakları mesleklerine dönüşebilir. Ailelerin olumsuz davranışları öğrenci için sadece geriye baktığın da yarım kalan zorunlu bir eylem olur. Ailelerin olumlu davranışları ise öğrenci için “zorunluluk” kelimesi yerine “hobi” olarak adlandırılır.

Cihat Aşkın’ın Hürriyet gazetesine verdiği röportajda söylediği gibi unutmamalıyız ki ;

“Çocuklara müziği sevdirirsek, dünyanın geleceği kurtulur.”

Comments


bottom of page