top of page

Boşanma kararı çocuklara nasıl anlatılmalı?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Bir evlilik sona erdiğinde, bazı ebeveynler kendilerini ‘’ çocuklar için birlikte mi kalmalıyız?’’ gibi sorular sorarken bulurlar ve tüm ebeveynlerin aklında pek çok endişe olsa da en çok çocukların boşanmayla nasıl başa çıkacakları konusunda endişelenirler. Boşanma tüm çocuklar için stresli olsa da bazı çocuklar doğal ve anlayışlı tepki verirken, bazı çocuklar bu süreçte mücadele edebilir. Boşanmanın çocuklar üzerinde bazı etkileri olabilir.


boşanma kararı

Peki boşanmanın çocuklar üzerindeki en çok etkiler nelerdir?

Akademik başarılarında performans düşüklüğü.

Sosyal aktivitede ilgi kaybı.

Duygusal duyarlılık.

Öfke/Sinirlilik.

Evlilik ve aile biriminde inanç kaybı.

Suçluluk hissi.


Çocuklarınıza boşanmanızı anlatmak söz konusu olduğunda konuşmaya oturmadan önce söyleyeceklerinizi hazırlayarak hem kendinizi hem de çocuklarınız için konuşmayı kolaylaştırın. Peki boşanma kararını çocuğa anlatırken nasıl bir yol izlemeliyiz?


1)Mutlaka Doğruyu Söyleyin: ‘’artık anlaşamıyoruz’’ gibi basit kelimelerle anlatın.

2)Seni Seviyorum: Onlara olan sevginizin değişmediğini bildirmek güçlü bir mesajdır.

3)Suçlamaktan Kaçının: Dürüst olun fakat eşinizi eleştirmemek çok önemlidir.

4)Planlama Yapın: Yaşam düzenlemeleriyle ilgili değişiklikler meydana getirmeden önce çocuklarınızla paylaşın.

Onları dinlemek, duygularını anlamak; daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır. Çocuklar bazen duygularını ifade etmekte zorlanabilir, ebeveynler olarak onları konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Çocuklar ebeveynlerini incitmekten korktukları için konuşma konusunda isteksiz olabilirler. Onların duygularını anlatırken dürüst olmalarına izin verin, eğer gerçek duygularını paylaşmaz ise bunu çözmek için zor zaman geçirecektir. Boşanma hakkında konuşmayı süreç haline getirin, çocuklar büyüdükçe yeni soruları ve yeni endişeleri olabilir, bunları sizinle paylaşmasına teşvik edin.


Sonuç olarak, ebeveyn ayrılığının ardından, çocukların duygu ve davranışlarıyla mücadele etmesi normaldir. Ancak çocuğunuzun duygu durum sorunları veya davranış sorunları uzun süreli devam ederse profesyonel yardım alabilirsiniz. İnternet sitemiz üzerinden psikolojik danışman ve psikologlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page