top of page

Çocuğum banyo yapmaktan korkuyor, ne yapabilirim?

Temizlik vazgeçilemez bir kişisel ihtiyaçtır. Kişinin beden temizliğine dair bir rutin oluşturması önemlidir. Böylelikle kötü koku ve görüntüden kaçınmış olur. Aynı durum çocuklar için de geçerlidir. Ancak çocuklar genellikle banyo yapmak istemezler. Onların bu anlamda temiziliğini gerçekleştirmek ebeveynler için zaman zaman oldukça zorlayıcıdır. Ailelerin ısrarı ve teşviki arttıkça çocukların direnç seviyeleri de artabilir. Hatta bazı çocuklar böyle anlarda ağlama, hırçınlaşma ve bağırma davranışlarında bulunabilir. Böyle zor durumlarda çocuğunuzla doğru iletişimi kurmanız oldukça önemlidir. Onu duşa sokabilmek için zorlamak, azarlamak taraflar arasındaki ilişkiye zarar verir. Bunun için ilk olarak çocuğun neden banyo yapmak istemediğini keşfetmek yerinde olacaktır.


banyo korkusu

Çocuğunuz ısrarla banyo yapmaktan kaçıyorsa banyo ile ilgili kendini güvende hissetmediği bir deneyimi olabilir. Daha önceki yıkanma deneyiminde sıcak sudan yanmak, soğuk suyla ani bir korku yaşamak ya da herhangi bir yerini bir yerlere çarpmak gibi banyo ile ilgili olumsuz anılar edinmiş olabilir. Böyle durumlarda banyo yapmayı normalden daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzla bir oyun kurabilirsiniz. Örneğin duşa istediği ve kendisinin seçeceği bir oyuncağını alması için imkan tanıyabilirsiniz. Hatta ona, siz onu yıkarken çocuğunuzun da kendi seçtiği oyuncağın bakımını yapmasını önerebilirsiniz. Çocuklar genellikle bu fikre sıcak bakarlar.


Ayrıca çocuğun seçeceği oyuncak için gerekli gördüğünüz sınırları çizebilirsiniz. Örneğin oyuncağın ıslanmaya müsait olması önemlidir. Yani peluş, tüylü ya da elektrikli oyuncaklar yerine plastik yapıda bir oyuncak seçmesi için onu yönlendirebilirsiniz. Eğer gerekiyorsa neden böyle bir sınır çizdiğinizi çocuğunuza netlikle ifade edebilirsiniz. Bu onun kendisini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.



bottom of page