top of page

Çocuğum çok fazla abur cubur yiyor, ne yapabilirim?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Besinler sağlıklı bir beden işleyişinin temel kaynaklarıdır. Tükettiğimiz gıdaların içeriği bizlerin nasıl bireyler olacağını belirler. Atalarımızın da dediği gibi: “Ne yersen, osun!”. Bilim de çok uzaklardan gelen bu sese kulak vermek gerektiğini işaret etmektedir. Besinler üzerinde yapılmış çalışmalar tüketilen gıdaların niteliğinin kişinin bedensel yapısını yanı sıra ruhsal yapısını etkilediğini de göstermiştir. Bütün bunlar beslenme alışkanlığının sandığımızdan çok daha önemli olduğunu gösterir.


abur cubur

Çocuklar “abur cubur”lara düşkündürler. Sağlıklı bir yemeğe karşın çikolata ve cips bir çocuk için çok daha çekici seçenektir.Ancak bu şeker besinlerin içeriğine bakıldığında pek de masum olmadıkları görülebilir. En kısa tanımıyla çocuklarımızı sağlıklıca gelişebilmeleri için onları sağlıklı ve temiz yiyeceklerle beslemeliyiz.


Peki ciddi abur cubur alışkanlığı olan çocuklara nasıl yaklaşmak gerekir? Öncelikle çocuk sağlıklı beslenmenin önemi ve gereği hakkında bilgilendirilmelidir.Açıklama yapılırken çocuğun yaşı dikkate alınmalıdır. Konuşma yargılayıcı ve hükümkar olmamalıdır. Hatta bu açıklama yapılırken çocuğunuz “Ben böyle de sağlıklıyım. Daha sağlıklı olmama gerek yok!” gibi reddedici bir tutum içerisine girebilir. Anne babalar bu noktada sakin kalmalı ve yeterli açıklamayı yaptığından emin olmalıdır. Ek olarak abur cuburların bir anda kesilmesi çocukta ters etki yaratabilir. Yani eskisine nazaran daha istekli ve bağımlı bir tutum gözlenebilir. Bu sebeple abur cubur tüketimi azaltılırken basamaklar halinde ilerlenmelidir. Bu yapılırken kendi çocuğunuzun yeni düzene geçiş hızına saygı göstermenizde büyük yarar vardır. Çünkü her çocuğun yenilikleri benimseme hızı farklıdır. Bu süreci çocuğunuzu gözleyerek izlemelisiniz.Bu tür gıdalar ödül olarak gösterilmemelidir. Benzer açıklamaları defalarca yapabilirsiniz. Bu normaldir. Süreç yönetilirken sağlıklı bir iletişim yaratılırsa çocuğunuz abur cubur konusundaki tutumunuzu anlayacaktır. Zamanla benimseyecek ve yaşamına aktarabilecektir.Evdeki bireyler de sağlıklı beslenmeye teşvik edecek tavırlar sergilemelidirler. Çocukların beslenmesinde sorun olduğu düşünüldüğünda uzmanlardan yardım almaktan kaçınılmamalıdır.

bottom of page