top of page

Çocuğum gece korkuları yaşıyor, ne yapabilirim?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

4-12 yaşlar arasındaki çocukların ortalama %73’ü gece korkuları yaşamaktadırlar. Özellikle erken yaş dönemindeki çocuklarda; karanlıktan korkma, dolap içinde canavarın olduğunu düşünme, yatağa gitme kaygısı gibi durumlar yaygın olarak görülmektedir.


Okul çağındaki çocuklar, dünyada kendilerine zarar verebilecek varlıklar olduğunu ve ebeveynlerinin onları her zaman koruyamayacağını düşünebilirler. Bu aynı zamanda anne veya babanın başına korkunç bir şey geleceğine dair de korkuların ortaya çıktığı çağdır.



Peki ya gece korkularının üstesinden gelmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

1)Çocuğunuz neden korkuyor? Çocuğunuzu mutlaka dinleyin, ona neden korktuğunu öğrenmek için açık uçlu sorular sorun. Çocuğunuzun korkuları ile dalga geçmeyin.

2)Yaratıklara olan inancını desteklemeyin. ‘’şimdi ben onu yakalayıp kovacağım.’’ demeniz yaratığın var olduğunu teyit eder.

3)Çocuğunuzun güvenliğini sağlayın. Sizden ayrı kalmakta zorlanıyorsa, onu rahatlatın ama sonra kendi yatağına yatırın.

4)Kendine güvenini ve baş etme becerilerini geliştirmeye çalışın: Gündüz özgüven oluşturmaya yardımcı olmak üzere aktiviteler yapabilirsiniz.

5)Uyku zamanından önce mutlu ve eğlenceli zaman geçirin. Yatmadan 30 ila 60 dakika önce korku filmleri, korku hikayeleri gibi uyarana maruz bırakmayın.

6)Gece lambası ve güvenli nesnelere izin verin. Gece kendisini güvende hissetmesi için yumuşak oyuncağına sarılmasına izin verin. Işığın yanmasını istiyorsa loş bir gece lambası yakabilirsiniz.

Peki ya doktora gitmeyi ne zaman düşünülebilirsiniz?

Çocuğunuz travmatik bir deneyim yaşamış ise ve bu olaydan sonra korkuları, kaygıları, uyku problemleri devam ediyor ve artıyorsa mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.



bottom of page