top of page

Çocuğum İyi Olsun Diyorsanız…

Her çocuğun kendine has bir mizacı vardır. Bazı çocuklar akranlarına oranla agresyona daha meyilli olurlar. Bazı çocuklarınsa zorlayıcı koşullar altında dahi sükunetlerini kolaylıkla korudukları gözlenir.

Çocuğun doğumuyla birlikte getirdiği kişisel özellikleri ve yatkınlıkları ne olursa olsun çevresel koşullar onun karakter gelişiminin şekillenmesinde oldukça büyük etkiye sahiptir. En açık haliyle, ebeveynlerin çocuğun davranışlarına verecekleri tepkilerin onun karakterinin şekillenmesine doğrudan etki edeceği kolaylıkla söylenebilir. Bu anlamda anne ve babaların çocuklarına karşı takındığı tutum ve tavırlar başta olmak üzere çocuğa sarf edilen sözler oldukça önemlidir.


mutlu çocuk

Çocuğunun özsevgi, özsaygı ve özgüveninin zarar görmesini istemeyen ebeveynler için bazı sihirli cümleleri derledik.


1. Başarabilirsin. Sana inanıyorum.


Bu cümleleri işitmek özellikle tehlike, panik ya da rekabet ortamında çocukların oldukça rahatlamalarını sağlayacaktır. Onların kendi güçlerini fark etmelerini dolayısıyla da doğru oranda kullanmalarını destekleyecektir.


2. Sen bilirsin. Senin bu konudaki kararına güveniyorum.


Bu cümle çocukların kendi fikirlerine ve saygılarına olan güvenlerini kuvvetlendirmelerini kolaylaştıracaktır. Bu cümleyi evinde sıklıkla ve samimiyetle duyan çocuklar düşüncelerini farklı ortamlarda da dile getirirken daha az endişe hisseder hale geleceklerdir.


3.Güvendesin.


Çocuklar, yetişkinler için korkutucu olmayan durumlarda da çeşitli korkular geliştirebilirler. Korku da aynı “hoş” olarak adlandırılan duygular gibi insanlar için gerekli ve faydalıdır. Ancak korkunun çocuğun gelecekteki yaşamına zarar vermemesi için iyi yönetilmesi gerekir. Bu açıdan onun gözlerinde ve sözlerinde korku ifadesi fark edildiği durumlarda sakin bir sesle “güvendesin” demek çocuğunuzun rahatlamasını destekleyecektir.



bottom of page