top of page

Çocuğum okula gitmek istemiyor, ne yapabilirim?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Okul fobisi sendromu, çocuğun herhangi bir nedenle okula gitmeyi reddetmesi durumunda ortaya çıkar. Çocuklar okula korku ya da başka bir nedenle gitmeyi reddedebilir. Özellikle sabahları, hastalık veya üzüntü gibi okuldan kaçma hareketleri sergileyebilir. Kaygı nedeniyle okula gitmeyi reddeder.


okula gitmek istemiyor

Çocuklarda okul fobisinin birçok nedeni olabilir, bunları çocuğun bakış açısından anlamak çok önemlidir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır;

· Değerlendirilme kaygısı

· Ayrılık kaygısı

· Akademi problemler

· Akran sorunları

· Öğretmenle çatışma

· Travmatik olaylar

· Yeni geçişler

· Evdeki aktiviteler

Okul fobisi ebeveynler tarafından kolayca fark edilebilir belirtilere sahiptir. Bu belirtilerden bazıları ise;

-Okula gitmemek için ağlamak.

-Öfke nöbetleri.

-Bahaneler. (Mide, baş ağrısı vb..)

-Devamsızlık yapma.

-Okula geç kalma.

-Revir ziyareti yapma

Ebeveynler olarak sizler bu konuda neler yapabilirsiniz?


-Çocukla konuşurken, okulda rahat olmasını sağlamak için alabileceğiniz önlemler hakkında sohbet edebilirsiniz. Sohbet sürecinde mutlaka olumlu konuşun ve ona okuldaki sorunları çözebileceğine inandığınızı hissettirin.

-Daima sakin olun asla sinirli görünmeyin. Beraber okul üniformalarını hazırlayabilir çantasını hazırlayabilir ve bunu rutin haline getirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca uyku saatlerini doğru ayarlamak da çok önemlidir.

-Mutlaka okuldan ve öğretmenlerden destek alın ve sık sık irtibatta kalın. Ayrıca iyi bir danışman veya psikoloğa başvurun.

Okul, çocuklar için göz korkutucu bir süreç olabilir; bu nedenle okula gitmeyi reddetmek çocuklar arasında yaygın bir davranış özelliğidir. Bu, ebeveynler tarafından bazı küçük yaşam tarzı ve tutum değişikliklerinin yardımıyla çözülebilen iken , okul reddi davranışı zamanla kötüleşirse profesyonel destek almanız gerekebilir.



bottom of page