top of page

Çocuğum Tek Başına Uyumuyor Ne Yapmalıyım?

Çocukların uyku özerkliği kazanmaları kişisel bir ihtiyaç olduğu kadar anne baba için de bir gereksinimdir. Buna karşın bazı çocuklar ilerleyen yaşlarına rağmen geceleri anne ve babaları ile uyumak için büyük direnç gösterirler. Doğal olarak ebeveynler bu çocukları kendi odalarında uyutabilmek ya da uykularının devamını orada sağlayabilmek için çeşitli yollar denerler. Kısacası, durum anne ve babalar açısından oldukça zorlayı ve yorucudur.

uyuyan çocuk

Anne ve babasının yanında uyumak için direten çocuklara karşı ebeveynlerin yaklaşımı son derece önemlidir. Bu çocuklara özellikle kriz anlarında durumun yarattığı öfkeyle davranmak son derece hatalıdır. Bunun yanı sıra çocuklara zorlayıcı bir şekilde de davranılmamalıdır. Yani çocuğu odasında uyuması için zorlamak, belki odasına kilitlemek daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sebeple çocuğunda böyle bir problem gözlemleyen ebeveynlerin özenli davranmaları önerilmektedir.

Eğer anne baba çocuğun odasında uykuya geçmesi konusunda kararlıysa ilk adım olarak durumu çocuğa açıklıkla anlatmalıdır. Konuşma esnasında anlayışlı ve aynı zamanda kararlı bir tavır takınmak önemlidir. Çocuk neden artık anne ve babasının yanı yerine odasında uyuması gerektiğini anlamalıdır. Bunun yanı sıra duygusal açıdan da ikna olmuş olması gerekmektedir. Yapılan yeniliğin kendisine karşı bir tavır olmaktan uzak olduğunun bilincinde olmalıdır.


Çocuklar kendilerine yapılan açıklamalar karşısında inatçı davranabilirler. Anne babalarıyla uyumak için çeşitli oyunlara başvurabilirler. Anne ve babaların, çocuğun tüm karşı çıkışları ve reddedici denemeleri karşısında sabırlı ve kararlı bir duruş göstermeleri gerekmektedir.


Ayrıca çocuğun odasını sevmesi uykuya hazırlanmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için çeşitli oyuncaklar, duvar stickerları kullanılabilir. Son olarak, anne babalar çocuğun odasının uyku açısından güvenli ve rahat olduğundan emin olarak hareket etmelidirler. Çocuğun kendini odasında iyi hissetmemesi süreci daha da zorlaştıracaktır.



bottom of page