top of page

Çocuğuma paylaşmayı nasıl öğretebilirim?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Paylaşmak denince aklımıza gelen ilk şey elimizdekini yakınımıza vermek bölüşmektir. İnsan sosyal bir varlık olduğu için erken yaşta bu eğitimi çocuğumuza vermemiz toplumda onun rahat etmesini sağlayacaktır. Topluluk içinde paylaşmayı öğrenecektir.


Çocuk yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de paylaşmaktır. Sevgi dolu merhametli vicdanlı paylaşmasını bilen çocuk okulda evde arkadaş ortamında sonrasında iş hayatında her zaman değer gören birey olacaktır.Hayatı boyunca girdiği işlerde başarılı olamasa da çevresinden saygı görecektir. Çocuklar paylaşma kavramını üç dört yaşlarında anlamaya başlayacaklardır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da iyi bir örnek teşkil etmeliyiz.

Çocuğun saygıyı ilk öğrendiği yer kendi alanı olduğu için bu alana bir başkasının dahil olması, elindeki oyuncağını vermek istememesi gayet normal burda önemli olan yavaş adımlarla ona paylaşmayı öğretmeniz gerekmektedir. Mesela çizdiği bir resmi öğretmenine arkadaşına vermesini önererek onu paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Sizinle oyun oynarken de işbirliği yapacağı oyunları seçerseniz algısı bu yönde gelişir. Birlikte dağılan oyuncakları toplamayı teklif edin veya elinizdeki yiyeceği ona bölerek verdiğiniz de bu davranışın ne kadar güzel oldugundan bahsedin. Arkadaşı eve geldiğinde veya o bir arkadaşına ziyarete gittiğinde oyuncaklarla ortak oynamanın normal olduğunu söyleyin. Eğer bu konuda zorlanacaksa kendini o arkadaşının yerine koyduğunda ne kadar üzüleceğini söyleyip teşvik edin. Oyuncak paylaşımının sırayla olacağından söz edin. Kesinlikle suçlamayın ve oyuncağını, eşyasını vermeye zorlamayın. Eğer öfkelenirse ortalık sakinleşene kadar uzaklaştırın. Sakinleştiğinde tatlı bir dil ile şefkatle anlatın.

Biraz anlayışla ve hareket alanı sağlayarak çocuğun yumuşamasını görebilirsiniz. Emin olun büyüdükçe paylaşmanın daha eğlenceli olduğunu anlayacaktır.

Sevgiyle....

bottom of page