top of page

Çocuğuma sevgimi nasıl gösterebilirim?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

İnsanı insan yapan, ruhu besleyen önemli bir duygudur sevgi. Sevgi insanın hayata tutunmasını sağlayan, yaşama sevinci veren mutluluk dinamiklerinden biridir. Çocukluk döneminde sevgi ihtiyacı karşılanmayan kişiler; kendine güveni olmayan, başkalarına bağımlı, sorunlar ile başa çıkamayan, duygularını göstermekte çekinen, değişken ruh haline sahip hayata olumsuz ve karamsar bakan bireyler haline gelirler. Bunun yanı sıra ebeveyni ile iyi iletişimi olan sevgiyi hisseden kişiler ise hayatta daha başarılı ve yetenekli bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır.


Sevgiyle büyütülen çocukların sorunları çözme becerileri daha gelişmiş düzeydedir. Gerek fiziksel gerek ruhsal olarak sağlıklı olurlar. Buda bize sevginin insan üzerindeki gücünü göstermektedir. Ebeveyn olarak çocuklara sınırsız sevgiyi verebilmeliyiz. Çocuğa onu kendisi olduğu için sevdiğimize inandırmalıyız. Böylelikle değerli olduğunu hisseden çocuğun vicdan mekanizması da gelişmeye başlar. Çevresine karşı daha duyarlıdır. Başkalarının da haklarına ve sınırlarına saygı duymayı bilirler. Sevginin sözel olarak ifade edilmesinin dışında; bir bakış bir sıcak dokunma, bir gülüş, sevdiği bir şeyi unutmamanız, onunla eğlenceli geçirdiğiniz bir vakitte sevgiyi ifade etme biçimidir.

Şunu unutmayın ki; anne babasının gözünde değerli olmayan çocuklar ömür boyu bu değeri ve sevgiyi ararlar. Sevginizi çocuklarınıza göstermekten korkmayın. Çocuk sevgiyle şımarmaz. Gereksiz ve fazladan sunulan ilgiyle şımarır. Her zaman belirttiğim gibi sınırlarını bilen çocuklar onlara sunulan güzellikleri koruyabilirler.

Çocuğuma sevgimi nasıl gösterebilirim derseniz:

  • Çocuğunuza verdiğiniz değeri hissettirin ve bunun için sebep olmadığına inandırın.

  • Hiçbir şekilde şiddette başvurmayın. Hatalarını ona anlatmayı deneyin.

  • Sevgi ve sana güveniyorum sözcüklerini sıklıkla kullanın.

  • Bolca vakit geçirmeye çalışın.

  • Sevginizi asıl başarısız olduğu zamanlarda gösterin. Sevginizi başarısına veya bir sebebe bağlamasının önüne geçilmelidir.

  • Toplum içinde çocuğunuzun düşüncelerini mutlaka dinleyin ona söz hakkı verin.

  • Sevginin iyileştirici gücünü her kavrama karşı kullanması bilincini çocukta oluşturun..

Sonuç olarak; sevginin iyileştirip güzelleştiremeyeceği hiçbir şey yoktur. Sevgiyle bak, sevgiyle dokun sevgiyle yap, sevgiyle düşün…



bottom of page