top of page

Çocuğuma telefon almak için doğru zaman nedir?

Telefon kişiler arası iletişimi kolaylaştırır. İletişimde olmak istediğimiz kişilere ulaşmamızı sağlar. Bu nedenle çocuklarının ne zaman nerede olduğunu bilmek isteyen ebeveynler onlara telefon almak gerekliliği hissederler. Ancak çocukların telefon kullanımlarının getirebileceği olumsuzluklar anne ve babaları endişelendirir.


çocuklara telefon almak

Bir çocuğun kendine ait telefonunun olması onun dünya ile iletişim kurabileceği bir mekanizmaya sahip olduğu anlamına gelir. Böylece tanımadıkları ve zarar görebilecekleri kişilerle ilişki kurmaları kolaylaşır. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.


Bir çocuğa telefon almanın belirli bir yaşı yoktur. Ebeveynler telefon satın alırken çocuklarının olgunluk düzeylerini göz önünde bulundurmalıdırlar. Yine de bir çocuğa çok küçük yaşlarda telefon almamak gerekir.


Bir çocuğun telefon kullanma olduğunluğuna erişip erişmediğini gösteren bazı ipuçları vardır. İlk olarak çocuğun teknoloji kullanımını yönetme becerisine sahip olması gerekir. Ebeveynler bunu anlamak için çocuklarının elektronik aletlerle ilişkisine dikkat edebilirler. Eğer çocuğunuz elektronik aletlerle ilgilenirken sizin koyduğunuz süre sınırını aşıyorsa ve bu tür aletlerin kullanım süreleri hakkında sizinle pazarlığa giriyorsa henüz yeterli olgunluğa erişmemiş demektir. Çocuğun gereken olgunluğa ulaşması için ona zaman tanınabilir.


İkinci olarak çocuğun sosyal medyada oluşturacağı üyelikleri yönetme becerisine sahip olması gerekir. Burada yapacağı paylaşımların öneminin farkında olmalıdır. Ebeveynler bu konuda çocuğa yol gösterici olmalıdır. Çocuk, internette yapacağı paylaşımların ciddiyeti hakkında bilgilendirilmelidir.


Son olarak, çocuğun eşyalarına gösterdiği özen telefonuna göstereceği hassasiyet hakkında ipuçları verecektir. Eğer çocuğunuz eşyalarını düzenli kullanmıyor ve sık sık bir şeylerini kaybettiğinden yakınıyorsa muhtemelen aynı senaryo telefonu için de geçerli olacaktır. Bu nedenle ona telefon almadan önce sahip olduğu nesnelerle olan ilişkisini yönetme becerisi kazandırmak gerekir. Aksi halde telefonun kaybolması, çalınması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.



bottom of page