top of page

Çocuğumun Bir Derdi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Her çağın kendine has bir güzelliği olduğu gibi her yaşın da kendine has problemleri vardır. Bir yetişkinin, üzerine on dakika bile düşünmeyeceği bir konu bir ergen için büyük bir mesele olabilir. Onu derinden üzebilir. Arkadaşlık ilişkileri, akran zorbalığı, okul yaşamının getirdiği sorumluluklar ve aile içi ilişkilerde yaşanan sorunlar genel anlamda ergenler arasındaki ortak problemlerdir.

mutsuz çocuk

Çocuklar halledemedikleri ve kendisini zorlayan bir sorun karşısında çeşitli benzer davranışlar gösterirler. Bunlar davranış bozukluğu olarak adlandırılır. Bunlara örnek olarak:

*Çocuğun ileri yaşlarda altını ıslatması

*Tırnak yeme davranışını sürekli hale getirmesi, tırnak etlerini koparması

*Saçlarını ısırması-koparması ya da yutması,

*Gece uykusundan korkuyla uyanması

*Sık sık kabus görmesi

*Bir anda ortaya çıkan saldırgan davranışlar örnek verilebilir.

Çocuğunuzda nedenini bilmediğiniz bir anda yukarıda sayılan türden davranış bozuklukları olduğunu fark ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı şeyler olabilir. Çocuğun bu davranışına yönelik tutumunuzu belirlemeden önce onda böyle davranış değişiklikleri oluşturan etkenlerin neler olduğunu belirginleştirmek gerekir. Çocukların gelişim dönemlerine bağlı olarak sorunları çeşitlenebilir. Bu sorunlar bazen arkadaş ortamında yaşanan sorunlardan kaynaklanabilirken bazen ev içi ilişkilerle ilgili olabilir. Çocuğun derdini anlayabilmek için ona doğrudan sormak en kısa yoldur. Ancak bazı durumlarda çocuklar sorunlarını açıklamaktansa yok saymayı tercih ederler. Keyiflerini kaçıran şeyi reddetme yoluna giderler. Böyle anlarda ebeveynler sorunu keşfetme yolunda çok daha özenli olmalıdır.

Çocuğun derdinin ne olduğunu anlamak için onun içini açmasını sağlayacak ortamlar yaratabilirler. Anne babaların çocuğa onu dinlemeye daima hazır olduklarını hissettirmeleri çok önemlidir. Çünkü çocuk bu güvenle hareket ettiğinde kendisini daha güçlü hissedecektir. Bununla beraber, problemin çocukta yarattığı kaygı ve hüzün ciddi boyutlara ulaşmışsa bir uzmandan destek almakta fayda vardır. Böylelikle çocuk, içerisinden tek başına çıkamadığı sorunu bir uzmanın desteğiyle daha kolay bir şekilde çözebilecektir.



bottom of page