top of page

Çocuğumun hayali arkadaşı var, endişelenmeli miyim?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Arkadaşlık ve oyunlar çocukluk yaşamının en eğlenceli kısımlarını oluşturur. Eğlencenin yanı sıra arkadaşlık ilişkisi çocukların gelişimleri açısından gereklidir. Sınırların korunduğu ve bireylerin eşit değer gördüğü arkadaşlık ilişkileri destekleyicidir.

hayali arkadaş

Bazı çocuklar hayali bir ya da birkaç arkadaş edinirler. Bu arkadaşlar kız ya da erkek olabilir. Insan olabileceği gibi çok farklı türde canlılar da seçilmiş olabilir. Hatta bazı çocukların hayali arkadaşları olağanüstü niteliklere sahip karakterlerdir.

Çocukların hayali bir arkadaş edinmesi pek çok anne babayı endişelendirir. Bu noktada hayali arkadaş edinen çocuğun yaşı önemlidir. 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda hayal ve gerçeklik sınırları net değildir. Sınırlar arası geçişler gözlenir. Bunlar çok olağandır. Bu yaş aralığındaki çocukların zararsız hayali arkadaşları normal karşılanabilir.

Çocuklar sanılanın aksine yalnız oldukları için hayali arkadaşlar edinmezler. Onların hayali arkadaşlar yaratmaları renkli hayal dünyalarının bir işaretidir. Ancak bazı travma durumlarında da çocukların hayali arkadaşlar edinmeyi seçtikleri ve zor duygularla bu şekilde başa çıktıkları gözlenir.

Hayali bir arkadaşı olan çocuğa sahip olan anne babalar çocuklarının bu arkadaşını iyi tanımalıdır. Nasıl biri? Ne tür özellikleri var? Neleri sever ya da sevmez? Bu sorular esasında çocuğunuzun hangi duygulara ihtiyacı olduğunu ve hangi duygulardan kaçındığını anlamanızı sağlar. Bunlar da çocuğunuzun beklentilerini, korkularını, hayallerini anlamanıza yardım eder.

bottom of page