top of page

Çocuğunun Mutluluğunu Düşünen Ebeveynlere Birkaç Söz

Ebeveynler çocuklarını her daim mutlu görmek ister. Onları keyiflendirecek şeyleri keşfetmek ve gerçekleştirebilmek için çaba sarf ederler. Ancak mutsuzluk da aynı mutluluk gibi insanlara özgü olan normal bir duygudur. Bir kişinin kendisini zaman zaman mutsuz hissetmesi daima mutlu hissetmesinden daha normaldir. Ancak süreklilik taşıyan üzgün ve mutsuz ruh hali kişiye zarar verir. Yaşam kalitesini düşürür. Okul başarısını ve ilişkilerini kötü etkiler.


mutlu çocuk

Uzun süreli depresif ruh halinin sebepleri bir uzman gözetiminde keşfedilerek çözülmelidir. Bununla beraber, henüz böyle bir ruh halini benimsenmeden önce yapılabilecek bazı davranışlar mevcuttur.

Kişinin kendini uzun süreli düşük ruh halinden uzak tutmak için yapması gereken şey en yalın haliyle kaynaklarını artırmaktır. Kaynakların yalnızca “maddi” olarak algılanması büyük bir yanılgıdır.


Sağlıklı arkadaşlık ve kardeşlik ilişkileri de kişinin mutluluğunu destekleyen kaynaklar arasında yer alır. Yorucu ve sıkıcı bir günün sonunda odasında tek başına vakit geçiren bir kişinin ruh durumu ile sağlıklı ilişkiler kurduğu kişilerle vakit geçiren bir kişinin ruh durumu arasında oldukça büyük farklar olacaktır. Bu anlamda çocuğunun mutluluğunu isteyen ebeveynler onun sağlıklı ilişki barındıran kaynaklarını artırmasına destek olmalı ve imkan tanımalıdır.


Kişinin icra ederken büyük keyif aldığı bir hobisinin olması da kişisel mutluluğun bir kaynağıdır. Bu anlamda kişinin öz becerilerine ve maddi imkanlarına oranla bir hobi edinmesi de mutluluğunu artıracak bir olanaktır. Dikiş dikmeyi öğrenerek bir şeyler üretmek, çalgı aletlerini çalmayı öğrenmek, dilsel becerilerini geliştirmek bu anlamda iyi birer örnek olarak değerlendirilebilir.

Bir evcil hayvan sahiplenmek de kişinin ruh haline olumlu yansımaları olan pozitif bir kaynak olarak düşünülebilir.


Unutmayın ki her çocuk farklıdır ve mutlulukları da farklı şekillerde ifade ederler. Ebeveyn olarak çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına saygı göstermek ve onunla birlikte büyümek, sağlıklı bir duygusal bağ kurmanıza yardımcı olacaktır.




bottom of page