top of page

Çocuğunuz ile güçlü bağlar kurmak için yapmanız gerekenler

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Günümüz modern toplumunda ebeveynlerin iş yükleri oldukça fazladır. Uzun çalışma saatleri, mesailer, üzerine çalışılan projeler doğal olarak anne babaların zihnini fazlasıyla meşgul eder. Bu da onların çocuklarıyla geçirdikleri kaliteli vakitleri kısıtlar. Tahmin edilebileceği gibi bir çocuğun anne babasıyla güvenli bağlar kurması son derece gereklidir. Ebeveynlerin çocuklarıyla güvenli bağlar kurmasının ilk şartı onların bakımlarını ve beslenmelerini karşılamalarıdır. Çocukların temel gereksinimleri karşılandıktan sonra onlarla güvenli bir ortamda keyifli vakit geçirmek gerekir. Bu vakit ne kadar artarsa çocuğunuzla kurduğunuz bağ o kadar sağlamlaşacktır. Yoğun bir tempoda çalışan ebeveynler çocuklarıyla geçirebilecekleri vakitleri önceden planlayabilir. Bir düzen içerisinde ilerlemek çocuk için de faydalı olacaktır.

çocuklar ile güçlü bağlar

Çocuklarla kaliteli vakit geçirirken onların seçeceği bir oyunu oynamak iyi bir başlangıç olabilir. Bu oyun sırasında çocuğunuzla göz teması kurmak, ona sorular sormak ve onun sorularını cevaplamak; koluna, saçına ya da omzuna sevgiyle dokunmak size yakınlaşmasını sağlayacaktır. Toplumumuzda kabul gören çocuk oyunlarının içeriklerine baktığınızda temas davranışının ne kadar sık gözlendiğini görebilirsiniz.

Bunların yanı sıra çocuğunuzla onun yaşına ve yaşının getireceği yeterliliklerine uygun yeni bir aktivite öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bir seramik kursuna başlamak iyi bir seçenek olabilir. Çocuklar yumuşak materyallerlle yeni objeler oluşturmayı severler. Her yeni üretim karşısında heyecanlanırlar. Bu heyecanı yaşarken onun yanında olmanız çocuğunuzun gözünde çok değerli olacaktır. Yine ahşap boyama, takı tasarımı gibi kurslar da bu bağlamda değerlendirilebilecek seçeneklerdendir.

Unutulmamalıdır ki; çocuklarla geçirilen zamanlarda onların sesinin duyulmasına özen göstermek, fikirlerine değer vermek sizle kuracağı bağı kuvvetlendiren en güçlü davranış şeklidir.



bottom of page