Para kişilerin gereksinimlerini ve isteklerini karşılamaya yarayan maddedir. Para vesilesiyle bir şeyler alır, bir noktadan diğerine ulaşabiliriz. Çocuklar da belirli bir yaştan sonra paranın değerli bir gereç olduğunu ve onunla istenilen şeyin satın alınabileceğini anlarlar. Ebeveynler bu konuda ne kadar koruyucu davransalar da reklamlar, çizgi filmler ve çocuk kitaplarının içerikleri çocukları paranın anlam ve önemi ile tanıştırır.
Çocuklar çevreleri ile ilgili bilgilere hakim olmaya başladıkları dönemden itibaren ebeveynlerinin bir işte çalışarak para kazandıklarını anlarlar. İş, çalışmak ya da görev bilinci gibi kavramlara doğrudan bir yetişkin kadar hakim olmasalar da paranın zaman ve emek karşılığında elde edilebileceğini kavrarlar.
Anne babaların iş nedeniyle evden ve dolayısıyla çocuktan ayrılma anları başlangıçta zorlayıcı olabilir. Çocuklar ebeveynlerini “işe uğurlamaktan” keyif almazlar. Onların, zamanlarını kendisiyle geçirmesini isterler. Bu noktada pek çok ebeveyn çocuğuna onun ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını söyler. Açıkçası bu tavır çocuk bakışından zorlayıcıdır. Çocuk zaten kendisi için zorlayıcı olan bir durumun yine kendisi nedeniyle yaşandığına dair bir inanç geliştirebilir. Bu inanç da onun gelişimini olumsuz etkiler. Bunun için böyle durumlarda anne babalar çocuğa karşı daha gerçekçi davranmalıdır. Çalışmalarının nedenini net ve kısaca anlatmalıdır.
Çocukların parayla en yakın oldukları anlardan biri de ailelerin alışveriş anlarıdır. Çocuklar gördükleri besin ya da diğer maddelere karşı ani istek duyabilirler. Bu isteğin hemen karşılanmasını beklerler. İstekleri karşılanmadığında zorlayıcı olabilirler. Aileler genellikle böyle durumlarda çocuklara o şeyi almak için paraları olmadığını söyler. Bu tutum çocukta paraları olursa istedikleri her şeyi alabilecekleri inancını oluşturur. Oysa ki çocuk parasal yetersizlik nedeniyle değil ihtiyaç ya da gerek olmadığı için o şeyi satın alamayacaklarını öğrenmelidir. Bunun için de ebeveynler çocuklarına karşı dürüst ve sabırlı olmalıdırlar.
Comentários