top of page

Çocuk kitapları seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Kitaplar çocukların duygusal ve zihinsel gelişimleri açısından oldukça faydalıdır.Edebiyat, sayfalarının arasında çocuklar için gerçekliğin hem çok dışında hem de ona çok paralel ilerleyen öyküler saklar. Onların arasında uçan halılara, bir delikten bambaşka diyarlara ulaşan küçük kızlara, konuşan hayvanlara rastlayabiliriz. Üstelik bu dünyada bütün bunlar oldukça olası karşılanır. Bütün bu olağanüstülükler çocukların zihinlerini gerçekliğin yalınlığından uzaklaştırır. Zaten doğaları gereği uçarı olmaya yatkın olan çocuk zihinleri çocuk edebiyatının da katkılarıyla renklenir.


çocuk kitapları

Kitapların elbette sadık ve faydalı dostlardır. Ancak yine de özellikle çocuklarımız için kitap seçerken çok dikkatli olmak gerekir. Öncelikle onlar için seçtiğimiz kitapların onların gelişim dönemlerine uygun olması gerekir. Bu sebeple bir çocuk kitabı satın alırken kitabın ön yüzünde yer alan hangi yaş aralığı için uygun olduğunu belirten yazıya dikkat etmek gerekir. Çocuğu, yaşına hitap etmeyen bir kitabı okumak zorunda bırakmak olumsuz tepkilere neden olabilir. Örneğin çocuk kitapları sıkıcı bulabilir ve kitap okuma davranışını bir alışkanlık haline getirmekten çekinebilir.


Ardından anne babalar çocukları için seçtikleri kitapların içeriğinden haberdar olmalıdır. Çocukta bir fobi oluşturabilecek ya da onu rahatsız edebileceğini düşündüğünüz içerikteki eserlerden kaçınılmalıdır. Bunun için kitabı çocuktan önce okuyabilirsiniz. Eğer her zaman için böyle bir vaktiniz yoksa kitap hakkında yazılmış incelemeleri okumak, diğer okurların yorumlarını araştırmak da yeterli olabilir.


Ayrıca seçilen kitapların dilinin sade ve yalın olması gerekir. Böylelikle çocuk ilk okumada verilen mesajı kolaylıkla alabilir. Gereksiz kelime oyunları çocuk zihni için karmaşa yaratabilir. Böylelikle çocuğu kitaptan uzaklaştıracak bir etken olabilir.


Ek olarak kitap seçimi yapılırken çocukların fikirlerini almak da iyi bir seçenektir. Onlarla kitap kapakları, içerikleri ya da kitabın içeriğindeki resimler hakkında tartışma ortamı oluşturmak çocukları kitaplara yakınlaştıracaktır.



bottom of page