top of page

Çocuklar İçin Kişisel Sınırlar

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Kişisel sınırlar, başkalarının yanında nasıl davrandığımız ve diğer insanların yanında nasıl davrandığımıza ilişkin sınırlar ve kurallardan oluşur.Kişisel sınırlarımız diğer insanlara dokunma konusunda nasıl hissettiğimiz diğer insanlara kendiniz hakkında rahat rahat söyleyebileceğinizi yansıtabilir.


Kişisel sınırlarımızı çocukluktan itibaren öğrenmek zorundayız. Okul hayatı veya dışarıda yaşadığımız hayatta kişisel sınırlarımızı diğer insanlara belirtmeli ve insanların bu sınırı aşmaması konusunda diğer insanları uyarmalıyız. Kişisel sınır eğitimi çocuk doğduktan sonra evde başlamalıdır.Kişisel sınırların anlaşılması çocukların uygunsuz davranışları fark etmesine yardımcı olur.Bu da çocukların cinsel istismarından korunmalarına yardımcı olabilir aynı zamanda bu sınırlar eğer bilinirse çocuğumuz başka çocukların kişisel sınırlarına da dokunmaz. Çocuğumuza duş aldırırken başka insanların yanında olmaması ,tuvalet ihtiyacını giderirken yalnız olması gerektiğini belirtmeliyiz. Çocuğumuz eğer tuvalet ihtiyacını gideremiyorsa okulda öğretmeninden yardım alması gerektiğini fakat yine de tuvalete girerken tek başına olması gerektiğini ve cinsel organına, bedenine kimsenin dokunmaması gerektiği hakkında ona bilgi vermeliyiz.

Büyüklerimiz bazen özellikle erkek çocuklarının cinsel organını göstermesini,ya da göstermesinde bir problem olmadığını söylerken kız çocuklarına cinsellikle alakalı sıkıştırır onların üstüne baskı uygularız. Çocuklarımızı cinsiyet olarak ayırmadan erkek ya da kız fark etmeden bu konular üstünde onları ne serbest bırakmalı ne de baskı uygulamalıyız. Çocuklarımıza okula gitmeden önce, gece yatmadan önce ya da gün içerisinde sık sık bedeninin kendine ait olduğunu ve kendisi dışında kimsenin bedenine dokunmaması gerektiği hakkında onları bilgilendirmeliyiz.

Çocuğunuzla birlikte yaşam alanlarının çevreleyen kişilerden oluşan bir tablo hazırlayıp (kendisi,anne,baba,kardeşler,babaanne,dedeler,anneanne,amca,hala,dayı,teyzeler,kuzenler,yakın arkadaşlar,komşular,anne babanın arkadaşları,sınıf arkadaşları,öğretmenler,aile hekimi)bu tablodaki her bir katmana kişileri ekledikten sonra,çocuğun her grup çevredeki kişilere nasıl davranması gerektiğini öğretmeliyiz. Bu konuşmayı yapmanızda size yardımcı olacak bazı sorular bulunmaktadır.Bu soruları çocuğuna sorup ondan cevap almalı cevap verirken bazen ona yardımcı olmalıyız. Bu sorulara örnek olarak:

1)Bu gruptaki insanları nasıl selamlıyorsun?

2)Bu gruptan hangi insanları öpmek ve sarılmak senin için uygun olur?

3)Endişelendiğin bir konuda bu gruptan kimler ile konuşabilirsin?

Yine cinsel istismardan çocuğu korumak için ona bu gruptan hangi kişilerin sarılması,öpmesi,elini tutması,kucağına oturması ya da okuldan almasının problem olmayacağını öğretmeli ve kimlerle bu davranışları yapmasında sakınca olmayacağını söylemeliyiz.

Böylece çocuğumuz küçük yaştan itibaren kişisel sınırlarını bilir ve diğer insanlara bu konuda onun sınırlarını geçemeyeceğini belirtir. Ve cinsel istismar, psikolojik istismardan ya da başka kötü olaylardan çocuğumuz kendini koruyabilir.



bottom of page