top of page

Çocuklar Neden Okula Gitmek İstemez?

İyi bir meslek sahibi olabilmenin ön şartlarından biri iyi bir okul yaşamı geçirmektir. Okul, kişileri gerek bilgi gerekse görgü anlamında başladıkları noktanın üzerine taşıma amacı güden bir eğitim kurumudur. Bilgi sahibi olmak ve gelişmek düzenli bir öğrenme programını gerektirir. Okul, çocuklara bu anlamda bir sistem ve disiplin vaad eder. Çocuklar eğitim kurumlarıyla çok küçük yaşlarında karşılaşırlar. Bu kurumlarda daha önceden belirlenmiş bir sistem halinde çeşitlilik barındıran bilimlerle tanışırlar. Bunlar çocuklara, onların yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun dil ve içerikte olacak şekilde aktarılır.


Okula gitmek istemeyen çocuk

Okul yaşamının kendine has gereklilikleri vardır. Ödevler, ilk akla gelen sorumluluklardan biridir. Ancak okul yaşamı, çocuğun belirli bir yaşantı içerisine girmesini gerektirir. Çocukların uyku ve yemek saatleri okullarına bağlı olarak çeşitlenir. Öncesinde çok rahat bir ev hayatı geçiren çocukların okula adapte olmakta zorlanmaları şaşılacak bir durum değildir. Buna karşın çocukların okuldan hoşlanmamalarının ve okula gitmekten kaçınmalarının tek nedeni bu değildir.


Bir çocuğun okula gitmek istememesinin altında pek çok çeşitli neden yatabilir. Çocuğun sınıf içerisinde zorbalığa maruz kalması, derslerin zor olduğunu düşünmesi, okula yönelik olumsuz inançlarının varlığı bu nedenlere örnek verilebilir.


Çocuğun okuldan kaçınma nedenini keşfetmenin en kestirme yolu onun fikrini almaktır. Çocuğunuz sorularınıza kaçamak cevaplar verirse daha belirgin sorular sorabilirsiniz. Konuşma esnasında onu anlamak istediğinizi, daima yanında olduğunuzu belli etmeniz çocuğunuzun duygularını açmasına yardımcı olabilir.

Son olarak, çocuğunuzun tüm inat ve isyanının arkasında baş edemediği bir sorunun yattığını fark etmelisiniz. Davranışlarınızla güvende ve yeterli olduğunu hissettirmeniz süreci olumlu etkileyecektir.



bottom of page