top of page

Çocuklar Neden Paylaşmazlar?

Pek çok anne baba, çocuğunun özellikle oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşmadığından yakınır. Çocuğunun paylaşmayı bilmediğinden endişelenir. Ona, bir diğer kişilerle sahip olduğumuz bir şeyleri paylaşmanın önemini anlatma daha da önemlisi kavratma ihtiyacı hisseder. Bir şeyleri paylaşmaktan kaçınmasının ona zarar vereceğini düşünür. Çocuklarının arkadaşları tarafından dışlanması, mutsuz hissetmesi, ötekileştirilmesi anne babaların endişelerine örnek olarak verilebilir.


çocuklar neden paylaşmazlar

Bizlerde olduğu gibi çocukların da sahip oldukları her nesnenin kendilerine göre bir anlamı ve önemi vardır. Sırf bir diğer çocuk onunla o an vakit geçirmek istedi diye çocuğunuz derhal o nesneyi o kişiye vermekten kaçınabilir. Çünkü çocuklar özellikle de oyuncaklarını birine verdikten sonra geri alabileceklerini bilmek isterler. Böyle bir durumda çocuğunuz oyuncağını paylaşmayı reddediyorsa onu zorlamadan paylaşmanın öneminden bahsedebilirsiniz. Paylaşımcı olmanın kişiler arasındaki birliği artırdığından, kişiyi daha iyi hissettirdiğinden söz edebilirsiniz.


Çocukların neden paylaşmadıkları kadar kimlere karşı paylaşımcı olmayı reddettikleri de önemlidir. Dikkatle incelediğinizde çocuğunuzun özellikle aslında pek de hoşlanmadığı, kendisiyle oyuncaklarını paylaşmayan, parkta yeni gördüğü ve dolayısıyla da tanımadığı bir diğer çocukla oyuncaklarını paylaşmayı reddettiğini görebilirsiniz. Böyle bir durumda anne babalar, onu doğrudan paylaşımcı olmaya zorlamak yerine çocuklarını diğer çocukla tanıştırıp kaynaştırabilirler. Çocuğunuz yeni arkadaşına ısındıktan sonra ona karşı güven hissedecektir. Böylece paylaşımcı olmak için eskisine nazaran daha hazır bir hale gelecektir.


En kısa şekliyle, çocuğun paylaşmayı reddettiği bir durumda anne babalar taraflar arasındaki ilişkiyi olumlu anlamda geliştirmelidir. Asla ama asla ilgili nesneyi zorla çocuğun elinden alıp karşı tarafa vermemelidir. Çocuklarını paylaşmaya hazırlamaları daha yapıcı olacaktır. Aksi halde kendi çocuklarıyla aralarındaki güven ilişkisi zarar görebilir. Çünkü çocukların sahip olduğu en değerli şey oyuncaklarıdır. Anne babasının kendisi için bu kadar önemli olan bir şeyi reddettiği halde elinden zorla aldığını gören çocuğun duygusal açıdan yoksun hissetmesi kaçınılmazdır.


Daha da önemlisi çocuğunuzun paylaşmayı öğrenmesini istiyorsanız ilk olarak ona iyi bir rol model olmalısınız. Çocuğunuz sizin davranışlarınızdan yola çıkarak zaman içerisinde eşyalarını bağışlamak ya da emanet etmek konusunda daha rahat hareket etmeye başlayacaktır.



bottom of page