top of page

Çocuklar ve Hayvan Sevgisi

Çocuklar dünyaya iletişim ihtiyacı içerisinde gelirler. Kurdukları her ilişki onların karakterine etki eder. Bir çocuk ne kadar fazla insanla zaman geçirir ve ne kadar farklı davranışları izleme olanağına sahip olursa o kadar renklenecektir. Zaman içerisinde de edindiği tecrübelerle kendi renklerini bulacaktır.

çocuklarda hayvan sevgisi

Çocukların hayvanlarla olan ilişkisi de oldukça önemlidir. Sanılanın aksine çocuklar insan türü dışında farklı canlıların olduğunu çok daha önceden fark ederler. Bir çocuk canlı bir hayvanla karşılaşmasa da o hayvan hakkında bazı fikirlere sahip olabilir. Çocukların zaman zaman daha önce hiç görmediği hayvanlar hakkında yorum yaptığı gözlenebilir. Örneğin karşılaşma imkanı olmadığı bir hayvanın sesini tahmin yoluyla canlandırabilirler. Ya da farklı canlıların nasıl hareket ettikleri, ne şekilde beslendikleri hakkında tamamen hayal güçlerine dayanan fikirleri olabilir. Açıkçası bunları yakınlarındaki kişilerle paylaşmaktan zevk de alırlar.

Çocukların pek çok kez karşılaştığı hayvanların yanı sıra hiç görmediği hayvanlar hakkında bir fikre sahip olmasının altında görsel tecrübeleri yatar. Çocukların kullanımı için tasarlanan eşyalar, kıyafetler, oyuncaklar büyük oranda hayvan figürleri içerir. Dinazorlu nevresim takımları, zürafa baskılı gömlekler, peluş oyuncak bir fil bu hususta örnek olarak değerlendirilebilir.

Çocukların kullanımına sunulan materyallerde hayvan figürünün olması onların hayvanlarla olan ilişkilerini olumlu etkiler. Diğer canlılara karşı doğal bir yakınlık hissetmelerini sağlar. Çocukların -güvende oldukları kesin olacak şekilde- hayvanlarla zaman geçirmeleri ruh sağlıklarına olumlu etki yapar. Canlı bir hayvanla vakit geçiren, bir çeşit oyunlar oynayan çocuklar farklı duygular deneyimleme imkanı kazanırlar. Çünkü hayvanların tepkileri insanlardan oldukça farklı ve içgüdüseldir. Çocuklar böylece endişe, korku, neşe, dostluk ve zaman zaman da yas gibi çeşitli duyguları deneyimlerler. Bazıları olumsuz olarak değerlendirilebilecek olan bu duygularına hakim olmayı ve onları yönlendirmeyi öğrenirler. Netice itibariyle hayvanlar varlıklarıyla çocukların gelişimine pozitif pek çok katkı sağlar.



bottom of page