top of page

Çocuklara ders çalışma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Birçok çocuk ders çalışmakta zorlanıyor özellikle pandemi bu süreci daha da zorlaştırdı. Çocukları erken yaşlardan itibaren çalışma alışkanlığı geliştirmeye teşvik etmek, ebeveyn olarak yapabileceğiniz en önemli etkenlerden biridir.

ders çalışma alışkanlığı

‘’Çocuğunuz neden çalışmak için son dakikayı bekliyor?’’ diye düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk etapta neden kötü çalışma alışkanlıklarına sahip olduklarını bulmaktır. Ödevlerini tamamlama becerilerinden yoksunlar mı? Çevrelerinden mi çok rahatsızlar? Bir şeyi düzeltmeye çalışmadan önce problemin nerede olduğunu anlamalı.

Bazı çocukların, çalışma ve öğrenme yeterliliklerini etkileyebilecek öğrenme güçlüğü olabilir. Çocuklar ders çalışmaya gittiklerinde kendilerine olan güvenlerini geliştirebilmeleri için öğrenme kaygılarını anlamak ve belirlemek önemlidir.

Bir ebeveyn olarak, muhtemelen ‘’çocuğum bu yeni okul yılını nasıl yönetecek?’’ diye kendinize soruyorsunuzdur. Çocuğunuzun akademik başarıya ulaşması için ihtiyaç duyduğu çalışma becerilerini geliştirmesine yardımcı bazı ipuçları:

-Mutlaka bir çalışma alanı belirleyin. Çalışma zamanı için sessiz, iyi aydınlatılmış ve gürültüsüz bir alan olmalı.

-Bir çalışma planı geliştirin. Bir duvar takvimi alarak her gün için konu ve görevler verebilir çalışma planı oluşturabilirsiniz. Çalışma toplantıları düzenleyerek hedefler belirleyebilirsiniz.

-Aktif olarak okuyun. Kitap okurken ana konuyu not etmesini, yabancı kelime ve kavramları araştırmasını isteyerek aktif okuma pratiği yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

-Destekleyin. Çocuğunuza derslerinde sürekli destek olmalısınız.

-Öğrenme stilini keşfedin. Çocuğunuzu, her zaman onun için mükemmel bir öğrenme stili keşfetmesi için motive edin. Bazı çocuklar görsel öğrenirken diğerleri işitsel veya kinestetik öğrenirler.

-Onlara yeterli mola verin. Çalışırken yeterli mola vermek en önemlisidir, uzun süre ders çalışmak doğru değildir.. Çocuğunuzun oyun zamanı veya atıştırmalık için her zaman durmasına izin verin.

Bu ipuçları çocuklarınızın daha başarılı öğrenci olabilmeleri için çalışma alışkanlıklarını değiştirmenize yardımcı olacaktır.



bottom of page