top of page

Çocuklara Okumayı Sevdirmenin İpuçları

Kitaplar, çok çeşitli meseleler hakkında düşünmüş insanların düzenlenmiş fikirleri olarak düşünülebilir. Bizlerin birer birer insan olarak hayat hakkında bu kadar çeşitli türden problemi ve sorusu olmayabilir. Okunan her yeni eser kişiyi, bir konu hakkında düşünmüş olan birilerinin yorumları ile buluşturacaktır. Hayata bizlerden farklı bakan, belki de benzer durumlarda bizden çok ayrı davranan kişilerin varlığından haberdar edecektir. Doğruluğundan endişe etmediğimiz kanaatlerimizin tam karşısında dimdik duran karakterlerin de aynı bizler gibi konforlu ve rahat yaşamasının mümkün olduğunu gösterecektir. Kitaplar, yaşamdaki doğruların doğrusallığından endişe ettirerek bireysel olgunlaşma yolculuğumuzun tetikleyicisi olurlar. Bu açıdan kitap okuma alışkanlığının kazanılması için özellikle çocukluk dönemi çok önemlidir.

kitap okuma alışkanlığı

Çocuklarda kitap okuma davranışının sürdürülebilir bir hal alması için ebeveynlerin özen göstermesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

  1. Seçilen kitabın kategorik olarak çocuğun yaşına ve zihni yeterliliğine uygun olması gerekir. Bunun yanı sıra aynı yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da belirli alanlara yönelik ilgileri olabilir. Kitap seçerken çocuğun ilgi alanları gözetilmelidir.

  2. Anne ve babalar çocuklarının hangi alanlarda okuma yapmak istediklerinden haberdar olmalıdırlar. Böylece kitap satın almaya gitmeden önce ilgili alan üzerine araştırma yapabilirler. Çocuğun seçebileceği kitapları önceden değerlendirmek, nelerden söz ettiğinden haberdar olmak önemlidir. Böylece çocuğu daha sağlıklı bir şekilde yönlendirebilirler. Ayrıca çocuğun, anne ve babasının ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olduğunu görmesi gelişimi açısından destekleyici olacaktır.

  3. Çocukların kitapları sevmesi için durumu biraz daha renkli hale getirebilirsiniz. Örneğin onlarla birlikte her ay, tiyatro gösterimi olan bir kitap okuyabilirsiniz. Ardından gösteriye katılarak birlikte geçirebileceğiniz yeni ve keyifli zamanlar yaratmış olursunuz.

Sıralanan bu maddelerin yanı sıra çocuğun aile içerisinde kitap okunduğunu görmesi önemlidir. Ailece birlikte kitap okuma saatleri oluşturmak, okunan kitaplar hakkında konuşmalar gerçekleştirmek de çocukları kitaplara yaklaştıracaktır.



bottom of page