top of page

Çocuklarda sağlıklı uyku düzeni için neler yapılmalı?

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Uyku, yaşamın en önemli enerji kaynaklarındandır. Bedenimiz uyku esnasında bizler için gerekli olan hormonları üretir. Bizler günlük aktivitelerimizi uykuda aldığımız hormonların verimi ölçüsünde zorlanmadan yerine getiririz. Sağlıklı bir uyku düzeni verimli bir yaşamın ön koşuludur. Kişinin uyku ile olan ilişkisi yaşamla olan ilişkisinin göstergesidir. Bu açıdan uykunun birey için önemi ve yeri yadırganamaz.


uyku düzeni

Çocuklarda düzenli bir uyku alışkanlığı kazandırmak her zaman kolay değildir. Bazı çocuklar uykuya geçiş aşamalarında diğerlerine nazaran daha çok zorlanır. Uykuya ve yataklarına karşı büyük bir direnç gösterirler. Bu durum çoğu anne baba için doğal olarak zorlayıcıdır. Eğer sağlıklı uyku alışkanlığına direnç gösteren çocuklarınız varsa bazı noktalarda daha dikkatli davranmakta yarar var.


İlk olarak çocuğun neden uykuya geçmekte zorlandığı tespit edilmelidir. Ardından çocuğa yaşına uygun olacak şekilde uykuya yatış ve uykudan uyanış saatleri belirlenmelidir. Çocuk yatağa evde giydiği kıyafetlerden farklı uyku kıyafetleriyle yatırılmalıdır. Eğer çocuğunuz bu kıyafet “seremonisine” direnç gösterirse bu durumu bir oyuna çevirebilirsiniz. Zamanla o da bunu benimseyecek ve sizin yönlendirmeleriniz olmaksızın uyku kıyafetlerini giyecektir. Ayrıca çocuğunuzu bu sürece daha istekli hale getirebilmek adına ona bir uyku arkadaşı belirleyebilirsiniz. Bu, onun en sevdiği oyuncağı olabileceği gibi seçeceği bir başka oyuncağı da olabilir. Eğer gerek görürseniz ona seveceği ve seçeceği yeni bir uyku arkadaşı oyuncağı da satın alabilirsiniz.


Ek olarak çocuğu uykudan uzaklaştıracak uyarıcılar varsa bunlar uyku alanından uzaklaştırılmalıdır. Bu uyarıcılar televizyon, açık kalmış bir playlist ya da uyku saati gelmemiş diğer kardeş olabilir.

Son olarak; hazırladığınız uyku düzenini çocuğunuza açıklıkla anlatmalısınız. Bu anlatım için uyku düzenine başlamadan 8-9 saat öncesi uygun olabilir. Açıklamanızı uykuya yakın saatlarden uzak tutmanız çocuğun kabul süresi açısından faydalı olacaktır. Çünkü bu süreçte çocuğun size yönelteceği sorular olabilir ve bu soruların çocuğun zihninde oluşması zaman alabilir.



Comments


bottom of page