top of page

Çocukların Kendi Yollarında Büyümesine İzin Verin: Kıyaslamaktan Kaçının!

Her çocuk birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar daha hareketli bazıları ise daha dingin bir yapıdadır. Çocukları benzer başarılara ya da başarısızlıklara götüren yollar birbirinden çok farklı davranış özellikleri olabilir. Bir çocuk çok atılgan olduğu için sınıf içerisine dışlanabileceği gibi gereğinden fazla içe kapanık olduğu için de arkadaşları arasında istenmeyebilir. Ya da düzenli bir çalışma rutini yüksek notları getirebileceği gibi etkili bir dinleme ve yeterli çalışma da iyi notlar kazandırabilir.

kıyaslanan çocuk

Esasında çocuklar doğaları gereği birbirinden çok ayrı şekillerde davranarak bambaşka yollardan geçerler. Tabiatlarının gösterdiği şekilde davranmalarına karşın genellikle benzer duraklara uğrayıp benzer bitişleri yaşarlar. Ancak yaşamın getirdiği başarılar ve yenilgiler her kişinin hayatında aynı zaman diliminde gerçekleşmez. Ebeveynler çocuğun kazandığı başarı kadar yenilgileri de olabileceğini bilerek hareket etmelidirler. Çocuklarını bir diğerinin başarısı üzerinden yargılamak çok da doğru bir davranış sayılmaz. Hatta bu tutum çocuğun gelişimi açısından oldukça sorunludur. Kıyaslanan çocuklarda benzer psikolojik sorunlar gözlenebilir.

-Kendilerini güvende hissetmezler.

-Özsaygıları ve özsevgileri hasar görür.

-Bir işe başlamakta ya da bir işi sürdürmekte güçlükler yaşarlar.

-Yetersizlik hissi artar.

-Sınırlar bilinci zarar görür. Ya gereğinden fazla içe kapanık ya da aşırı haşarı davranma eğiliminde olurlar.

-Sevgisiz hissederler. Sevilmeye layık biri olmadıklarını düşünürler.

-Yaşam karşısında öğrenilmiş çaresizlik yaşama oranları yüksektir.

-Mücadele güçleri düşüktür. Çünkü olağan talihsizlikleri olduğundan daha büyük görürler. Problemleri kişiselleştirirler.

Yukarıda sıralanan maddeler çocuğun yaşam karşısında başarılı olmasını engellemeye yetecek türdendir. Çocuğunun başarılı olmasını gerçekten isteyen anne babaların kıyas tuzağından özellikle sakınmaları gerekir.



bottom of page