top of page

Çocukların Zaman Yönetimi: Ev Ödevleri, Dersler ve Eğlence Arasında Dengeli Bir Yaşam İçin İpuçları

Okulda geçirilen zaman çocukların günlük yaşamlarının büyük bir bölümünü kaplar. Çocuklar okulda geçirdikleri her gün yeni bilgiler öğrenirler. Öğrenilenlerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarımının gerçekleşmesi için düzenli tekrar gerekmektedir. Ev ödevleri çocukların gün içerisinde okulda öğrendikleri bilgileri tazelemelerini destekler. Bu açıdan ölçülü olarak verilen ev ödevleri gerekli olarak kabul edilebilir.


çocuklarda zaman yönetimi

Çocuklar için, ev ödevlerinin geliştirici yönü genellikle göz ardı edilir. Onlar okulda geçirdikleri uzun saatlerin ardından evde ders çalışmak istemezler. Ödevlerini yapmak konusunda direnç gösterirler. Çünkü onlar için oyun ve eğlence derslere göre zaman zaman daha öncelikli olabilir.


Ebeveynler çocuklarının; ödev, ders ve eğlence dengesini kurabilmeleri konusunda teşvik edici olmalıdırlar. Bunun için onların sorumluluklarını ve keyifli anlarını kapsayan bir rutin oluşturmalarına yardımcı olmak gerekmektedir. Bu rutin oluşturulurken imkanlar dahilinde ilerlemek ve gerçekçi olmak süreci olumlu yönde etkileyecektir. Çocuğun kendine özel vakitler ayırmasını göz ardı ederek yoğun bir ders programı oluşturmak sürece zarar verecektir.


Çocuğun, çalışma rutinlerine karşı antipati oluşturmasını engellemek için ders çalışma rutini hazırlanırken onun fikirlerine ve onayına da başvurmak önemlidir. Ek olarak, ders çalışma ve eğlence saatleri belirlenirken çocuğun algısının en yüksek olduğu saatler iyi analiz edilmelidir. Günlük ders çalışma zamanı çocuğun algısının en üst seviyede olduğu vakitlere denk getirilmelidir. Okuldan geldikten hemen sonra ve uyku vaktinden hemen önce ders çalışmak genellikle önerilmemektedir.


Son olarak, süreç içerisindeki deneyimler ya da yaşam şartlarında meydana gelen değişimler dolayısıyla rutinde değişiklikler yapılabileceği unutulmamalıdır.



bottom of page