top of page

Enstrümanımızı Nasıl Çalışmalıyız?

Enstrüman çalmaya başlamak heyecanlı ve merak uyandıran bir hobiniz ve zamanla da mesleğinize dönüşebilir. Her zaman unutmamalıyız ki enstrümanımıza severek başlamak ilk ve en önemli kuraldır. Sevmediğimiz bir sorunluluğumuza dönüşürse bizler de uzak durmak için farklı tepkiler verebilir ve derslerimizi sürekli aksatabiliriz.




İsteyerek ve severek tanımaya başladığımız enstrümanımızla beraber kafamızın içindeki soru işaretleri de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar.

“ Nasıl çalışmam gerekiyor? Kaç saat çalışmalıyım? Ne kadar sürede ilerlerim? Acaba doğru ritimle mi çalışıyorum? Doğru yere mi basıyorum? Temiz ses mi? “ Ve daha birçok soru...

( Bu sorularınızı ve endişelerinizi öncelikle eğitmenlerinizle paylaşmalısınız. Eğitmenleriniz sizlere bu süreç için bir plan oluşturabilir veya çalışmalarınızı nasıl yapmanız gerektiği ile ilgili sizi bilgilendirebilir.)

Gelin bu sorulara benim de müzik yolculuğumdaki devam eden deneyimimle ve değerli hocalarımdan öğrendiğim bilgilerle cevaplarımızı bulalım.

Enstrümanınızla yeni tanıştığınız süreç içerisinde temel bilgilerden başlarsınız. Bu enstrümanınızın tutuşu veya nota eğitimi olabilir. “Kaç saat çalışmalıyım?” sorusu bu temel bilgiler için saat kavramından öte bir duruma geçer. Öncelikle çalışabildiğiniz her saat dilimi içerisinde çalışmalısınız. Enstrüman tutuşunuzu dakikalar içerisinde ayarlayabilirsiniz. Ardından enstrümanınızı bir kenara bırakın ve tekrar aynı tutuşu daha kısa süre içerisinde yapmak için kendinize bir meydan okuma yapabilirsiniz. En önemli ve birçok müzisyenin de verdiği ipucu ayna karşısında çalışmaktır. Ayna karşısında çalıştığınızda tutuşunuzu sürekli tekrar ederek hatalarınızı rahatlıkla fark edebilirsiniz.


Nota çalmaya başladıysanız veya bu seviyede iseniz en önemli iki temel husus vardır. Biri akort diğeri ise metronomdur.

Akort, bir çalgıyı uyumlu ve doğru ses vermesi için ayarlama işi.

Metronom, herhangi bir müzik parçasını hangi tempo ya da hız ile çalınması gerektiğini gösteren bir araçtır. Sabit bir ritim elde etmek için “tık, tık” şeklinde devamlı bir vuruş gerçekleştirir ve müzisyenler bu vuruşların temposuna göre müzikal eseri icra edebilirler. Doğru sesi ve yanlış (detone) sesleri ayırt edebilmek için akort aleti kullanmalıyız. İstediğiniz uygulamayı telefonunuza veya tabletinize yükleyerek enstrümanınızdan notalarınızı çalmaya başlayabilirsiniz.

Uygulama size yanlış notayı çaldığınızı gösterdiğinde yavaş yavaş doğru notayı bulun ve ardından o notayı bir süre parmağınızı kaldırmadan çalın. Kulağınız ve parmağınız bu sese hakim olur ve birkaç dakika sonra aynı notayı çalmak istediğinizde yavaşça ayırt etmeye başlarsınız.

Metronomla çalışmaya başladığınızda 30’dan başlayarak ritmi arttırabilirsiniz. Sizlere tavsiyem enstrümanınızla çalışmadan önce notalarınızı metronomla birlikte okumak ve ardından çalmaya başlamaktır. Bu sayede nota ve metronom hakimiyetinizin arttığını görebilirsiniz. Eğer isterseniz bir metronom aleti veya akort aleti de satın alabilirsiniz.

Nota eğitimi ve enstrüman tutuşu temel bilgilerdir. Temel bilgileriniz sağlam olursa sonraki seviyelerinizde ilerlemek sizin için daha kolay olacaktır.

Her ilerlemenizle iyi hissettiğinizde hatırlamalısınız ki belki de enstrüman çalmayı hobi edinmek kendinize verdiğiniz iyi bir hediye olabilir.





bottom of page