top of page

Etkili ders çalışma düzeni hakkında ipuçları

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Ödevler genellikle keyif alınan sorumluluklar değildir. Pek çok çocuk ödevlerden, ders tekrarlarından kaçar. Anne babalar için çocuklarının çalışma rutinleri hep çok önemli olmuştur. Eğer çocuğunuzla verimli ders çalışma sisteminiz yoksa dikkat etmeniz gereken bazı şeyler olabilir.


etkili ders çalışma düzeni

Çocuğunuzun bir düzen içinde yer almayı reddetmesinin ona göre bir anlamı olabilir. Anne babalar kötü sonuçlanan denemeler için çocuklarını azarlamadan önce sürecin neden olusuz sonuçlandığını bulmaya odaklanmalıdırlar. Ilk olarak çocukları gerekli süre için masa başından alıkoyan nedenin ne olduğunu bularak başlamak yararlı olacaktır.


Oturduğu masada kalamayan çocuğunuzun dikkat eksikliğinin olmadığından,özel öğrenme güçlüğü yaşamadığından emin olmanız önemlidir. Eğer böyle bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız sorunun çözümünde profesyonel birinin yardımına ihtiyacınız var demektir.


Eğer çocuğunuzda süreci kötü etkileyecek herhangi bir tetikleyici olmadığından eminseniz şimdi kendi beklentilerinize odaklanabilirsiniz. Çocuğunuz gerçekten yeterli düzeyde mi çalışmıyor yoksa sizin beklentileriniz için mi yeterli değil? Bu, dürüstçe cevaplanması zor olan sorulardan biridir. Ancak soruyu doğru cevaplamanız sürece katkı sağlayacaktır.


Bütün bunların ardından etkili bir ders çalışma rutini için yapılabileceklere bakabiliriz. Ilk olarak çocuğunuzda ders çalışmaya dair ufak da olsa bir istek olmalı. Ardından çalışılacak dersler konulara ve zaman dilimlerine ayrılarak bir çalışma düzeni oluşturulmalıdır. Bu düzen tamamen sizin çocuğunuza özeldir. Bu yüzden çalışma düzeni hazırlanırken çocuğunuzun beklenti ve yeterliliklerini göz önüne aldığınızdan emin olun. Fikirlerini sorun. Ders aralarını iyi hesaplayın. Ne kısa ne de çok uzun tutun. Arka arkaya aynı dersleri çalışması verimini azaltabilir. Bu yüzden rutininde dersleri çeşitlendirin. Dikkatinin en yüksek olduğunu düşündüğünüz zamana en zorlandığı dersi koymanız faydalı olacaktır.


Son olarak rutinlerin sadakat gerektirdiğini unutmayın. Çocuğunuz yeni rutinine alışırken zorlanabilir. Onu rutine davet ederken incitici ve çalışma azmini köreltici olmamaya özen gösterin.


bottom of page