top of page

Kardeş Kıskançlığı Hakkında Üç Öneri

Yeni bir kardeş, ebeveynleri genellikle endişelendiren bir konudur. Çünkü büyük olan çocuğun yeni kardeşini benimseyip benimseyemeyeceği anne babaları korkutur. Ayrıca bu yeniliğin büyük çocukça kabul edilme sürecinin sancılı bir şekilde geçmesi de olası bir ihtimaldir. Anne ve babalar çocukların birbirlerini kolaylıkla benimsemelerini isterler. Çocukları arasındaki bağların güçlü olmasını ve daima birbirlerine destek olan kimseler olmalarını beklerler. Açıkçası böyle bir ilişki kendiliğinden gelişmez. Anne babaların çocuklarının ilişkisine zaman zaman yön vermesi ve kardeşler arasındaki kardeşlik sınırını çizmesi gerekir. Bu sınırlar oldukça hassastır. Meselenin yalnızca yapılması ve yapılmaması gerekenler listesi hazırlanarak hallolması imkansızdır. Birbirlerine kuvvetli bağlarla bağlanan kardeşler için anne babaların dikkat etmesi gereken üç maddeyi sizin için derledik:


Kardeş kıskançlığı

1. Büyük olan kardeşin yeni doğan kardeşini benimsemesi için onunla vakit geçirmesi gerekir. Bu nedenle büyük kardeşi bir diğerinden uzaklaştırmak doğru bir tutum değildir. Büyük olan kardeş, anne babasının da gözetimi altında küçük kardeşine dokunmalı, saçlarını okşamalı ve elleriyle kollarıyla oynayarak kardeşinin tepkilerini görmelidir.

2. Kardeşlik ilişkisini kuvvetlendiren bir diğer etken de tarafların birbirleri için bazı sorumluluklar almasıdır. Çocukların bakımından sorumlu olan kişi küçük kardeşi beslerken abi-ablasının da orada olmasına ve kardeşini eğlendirmesine izin vermelidir. Aynı şekilde büyük kardeş ders çalışırken küçük olan da abi-ablası için sessiz kalmak hakkında bir sorumluluk alabilir.

3. Unutulmamalıdır ki kardeş ilişkilerinin sevgi ve anlayışa dayanması için anne babanın ilişkisinin de bu temellere dayanması gerekir. Anne baba ilişkisi çocukların yaşamlarında içinde bulundukları tüm ilişkiler için belirleyici olacaktır. Bu açıdan birbirine bağlı çocuklar yetiştirmek isteyen anne babanın ilişkisinin de sağlıklı olması şarttır.



bottom of page