top of page

Stressiz Ebeveynlik

Güncelleme tarihi: 6 Kas 2022

Sevgili anne babalar, hayat koşturmacası içerisinde çok fazla stres altında hissettiğinizi anlayabiliyoruz. Bazen kendinize vakit ayırmak hem size hem de ailenize iyi gelecek. Mutlu çocuklar yetiştirebilmeniz için öncelikle sizler mutlu hissetmelisiniz. Çocuklarınızın zihninde iyi izlenimler oluşturmak için çocuklarınız ile aranızda iyi bir iletişim olmalıdır.


Çocuklar, her zaman stres altında olan ebeveynlerle konuşmak istemez, fikir düşünce ve sorunlarını aktarmazlar. Bu nedenler ebeveynlerin stresten uzak kalması gerekir.


ebeveyn

Peki ya ebeveynlerdeki stresin nedenleri nelerdir? Ne yapabilirsiniz?

-Geçmişte yaşamak.

Zihni geçmişte kalan ebeveynler çocuklarıyla iletişim kurmazlar bu nedenle, her zaman şimdiyi yaşamaya çalışmalıyız.


-Olumsuz konuşma ve yaklaşım.

’’Yaramazsın’’ , ‘’akılsızsın’’ gibi olumsuz ifadeler çocukları incitiyor.

Fiziksel yaralar iyileşir ama zihinde oluşan yaralar kolay kolay iyileşmez bu nedenle konuşmalarımızda çocuklarımızı teşvik etmeliyiz.


-Çocukların önünde hatalarımızı kabul etmemek.

Hatalarımızı kabul etmek zihnimizdeki stresi azaltır.


-Çocuklarda sürekli kusur bulmaya çalışmak.

Çocuklarımızda kusur bulmaya çalışırsak, her zaman gergin kalırız bunun yerine onların iyi niteliklerini fark etmeye çalışmalı ve onları kabul etmeliyiz.


-Otoriter konuşma.

Çocuklar ebeveynlerinin onlarla otoriter konuşmasından hoşlanmazlar bunun yerine onlarla sevgiyle konuşmalıyız. Sevgiyle konuşmanın mutlulukla sonuçlandığını unutmayalım.


-Düzgün açıklamamak.

Çocuklara her şey doğru şekilde anlatılmalıdır. Ebeveynler, çocuklarla kendi seviyelerine inerek iletişim kurarlarsa stresi en aza indirirler.


-İletişim.

Ebeveynler streslidir çünkü çocuklar onları dinlemez. Ebeveynlerin günde en az 15 dakika oturup çocuklarıyla rahatça konuşmak için zaman ayırmaları çok önemlidir.





bottom of page