top of page

Açık Havada Oyun Oynamanın Yararları

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Açık alandaki oyunlara ulaşmanın eksikliği günümüz çocuklarının karşılaştığı en önemli sorunlardan biridir. Peki bu eksiklik çocukları sosyal ve bilişsel açıdan nasıl etkiliyor? Gelin hep birlikte bakalım.



Açık alandaki oyunların eksikliği çocuklar üzerinde asosyallik, ekran bağımlılığı gibi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ayrıca açık havada oyun oynama imkanına sahip olan çocuklar dış dünyaya karşı daha meraklı bir hâle geliyorlar. Dışarıda özgürce oyun oynamak çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve kendilerini tanımalarına yardımcı oluyor.


Ek olarak dış dünya çocukların gelişimine yardımcı olur. Çocukların doğayı görebilmesi, koklayabilmesi ve doğanın güzelliklerine temas edebilmesi onlar için çok kıymetlidir. Mesela; bir çizgi filmde gül görmek onların zihninde sadece bir çiçek izlenimi oluşturur. Ama doğada gülün yanına yaklaşıp gülü görmek; o güzelliği keşfetmek demektir. Güle dokunmak ; gülün güzelliğinin arkasındaki sertliği yani dikenleri görmek demektir. Ve gülü koklamak; o dikenlere katlanarak güle yaklasanların muhteşem gül kokusuna kavuşması demektir.


Araştırmalara göre de doğada oyun oynama imkanına sahip olan çocukların sosyal ve bilişsel yeteneklerinin daha da gelişmiş olduğu söylenmektedir.



Açık alanda oyun oynamanın faydaları tabiki bunlarla sınırlı değil. Bu nedenle gelin faydalarına teker teker bakalım.


✓Çocukların açık alanda kendilerine göre oyun kurması onların yaratıcılığını geliştirir.


✓Çocukların açık alanda oynarken bağımsız duygular sergilemesi onların ileride özgüvenli bireyler olmalarını sağlar.


✓Çocukların dışarıda oyun oynarken akranlarıyla geçirdikleri zaman onların sosyal becerilerini geliştirir.


✓Çocukların açık alanda yaptıkları tırmanma,koşma gibi hareketler onların motor ve kas gelişimi için çok önemlidir.


✓Son dönemlerde fiziksel aktivitelerin hayatımızda azalmasıyla dünya genelinde obezite artmıştır. Çocukların açık havada yaptıkları fiziksel aktiviteler obezite riskini azaltır.


✓ Aynı zamanda açık alanda belli bir süre oyun oynayan ve yorulan çocuklar uykuya daha iyi dalar ve kaliteli bir uyku süreci geçirirler.



bottom of page