top of page

Çocuğunuzun Merakını Geliştirebilmek İçin Yapmanız Gerekenler

Merak eden bir çocuk olmak önemlidir ama merakı desteklenen bir çocuk olmak çok daha önemlidir. Esasında çocuklar içsel bir merakla dünyaya gelirler. Onlar için bütün alem yabancıdır. Aklınıza gelebilecek her türden fikir onlar için birer keşif kaynağıdır. Çocuklar çeşitli yollarla etraflarını keşfederler. Bir süre sonra keşif alanları genişler. Çekmecenin içleri, dolapların rafları onlar için çok büyük bir keşif alanı olur.

meraklı çocuk

Çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler genellikle araştırmacı çocuk tutumundan hoşnutsuzdur. Ebeveynlerin bu hoşnutsuzluğunun kaynağı yeni toplanılan bir dolabın dağıtılmasından ya da çekmecelerin içerisindeki nesnelerin etrafa saçılmasından kaynaklanabilir. Yaşamın olağan zorluklarının yanında bir de sürekli olarak aynı yerleri düzenlemek zorunda olmanın oldukça can sıkıcı olduğu kabul edilmelidir. Ancak çocukların, karıştırarak merak duygularını besledikleri hatırlanabilir. Çocuğun yarattığı dağınıklık ciddi bir boyuta eriyorsa elbette ki ebeveynler bir sınır çizebilirler. Ancak bu sınır çizilirken çocuğun merakının kırılmaması için hassas davranmak gerekmektedir.

Çocuğun merak duygusunu evinde özgürce tatmin etmesi çok faydalıdır. Bunun yanı sıra çocuğun merakını geliştirmek için aşağıdaki maddelere dikkat edilebilir.

-Çocuğun keşifçi hareketlerine olabildiğince alan açın.

-Farklı tipteki insanlarla tanışması için imkan yaratın. Böylelikle yaşamdaki fikir farklılığını anlamasını sağlamış olursunuz.

-Farklı ortamlarda bulunmasını sağlayın. Böylelikle hayatta kendi mevcudiyetinden farklı davranış kalıplarında yaşayan insanların da olduğunu görecektir.

-Onun dikkatini çeken bir gerecin nasıl imal edildiği hakkında bilgi edinin ve bunları çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde anlatın. -Yaşına uygun kitaplar okuyarak yeni dünyalar keşfetmesini sağlayın.

-Üretici tarafını destekleyin. Bunun için ondan mutfakta tarifler denerken yardım alabilirsiniz.

Bu maddelere göstereceğiniz hassasiyet çocuğunuzun merakının desteklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca onun özel ilgi alanları olabileceğini unutmayın. Bunlara alan açın ve onun fikirlerine saygı gösterin.



bottom of page