top of page

Çocuk ve Oyun

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Oyun çocuğun hayatının en önemli parçasıdır. Oyun oynamak çocukların bilişsel gelişimini destekler ve özellikle duygularının açığa çıkmasına olanak sağlar. Bu nedenle de çevrede olup bitenlerden etkilenen çocuk bu olayların kendisinde bıraktığı etkileri en iyi oyunlarıyla ifade eder.

Bunun için de ebeveynler çocuklarında gözlemlediği olumsuz davranışlar için çocuklarını son dönemlerde daha da önem kazanan oyun terapisine götürmektedirler.



O zaman gelin hep birlikte oyun terapisine ne gibi durumlarda ihtiyaç duyduğumuza bakalım .

İlk olarak küçük yaşlarda kardeşi olan çocuklarda kardeş kıskançlığı görülebilir. Ve bu nedenle de büyük çocuk daha hırçın davranışlar gösterebilir ya da duygularını ifade edemeyerek daha içine kapanık olabilir. Bu durumu anlamanın en iyi yolu ise oyun terapisi ile çocukların duygularını kendilerini en rahat hissettikleri oyuncakları aracılığı ile bizlere anlatmasını sağlayabiliriz.

Oyun terapisine başvurulan diğer bir davranış da küçük yaşlardaki çocukların tırnak yeme alışkanlığıdır. Bu yaşlardaki çocuklar yeni bir eve taşınma, okul değiştirme ve yas süreci gibi olaylar karşısında duygu ve düşüncelerini yönetmekte zorlanarak bu davranışa başvurabilirler.

Hangi olaylar karşısında oyun terapisine başvurabileceğimizi okuduk. Gelin şimdi de oyun terapisinin ne olduğuna bakalım

✓Oyun terapisi; bir uzman aracılığıyla çocukların davranışsal ve psikolojik problemlerini oyun ve oyuncaklar aracılığıyla nedenlerini saptayarak çözümlemektir.

✓Oyun oynamak; çocukların kendini en rahat hissettiği süreçtir. Çocuklar kendi iç dünyalarını oyuncaklar ile yeniden kurgular. Çevredeki olayların çocuklar üzerinde bıraktığı duyguyu en iyi oyun ile anlayabiliriz.

✓Aynı zamanda oyun oynamak çocuklarda bilişsel gelişimi destekler ve motor becerilerini geliştirir.

İşte biz büyüklerin çocuklarımıza git odana oyun oyna dediğimiz oyunun önemini daha yakından inceledik. Bu günden sonra çocuklarımızın oynadığı oyunlara, o oyunlarda ifade ettiklerine daha çok dikkat edelim. Ve çocuklarımızın sergilediği olumsuz davranışlara kızmadan önce oyun aracılığıyla o davranışların kökenine inelim.

Oyunu sevin ve her daim oyun ile kalın :)



bottom of page