top of page

Yemek yemeyen çocuklara yaklaşımımız nasıl olmalı?

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2022

Bireylerin besinlerle olan ilişkisi çok gerçektir. Hayatın sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Özellikle çocuklarda sağlıklı beslenme rutinleri oluşturulmalıdır. Bu rutinler onların fizyolojik, psikolojik ve düşünsel gelişimleri için gereklidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmış çocuklar bu alışkanlıktan yoksun akranlarına nazaran bilgiyi alma ve işleme becerisini kullanmaya daha yatkın olurlar.



Öncelikle anneler içsel bir güdülenmeyle bebeklerini korumak isterler. Onların yaşamlarının sorunsuz ilerlemesi için yemek yeme dengesini önemserler. Peki çocuğumuz -bizlere göre- yeterli beslenmiyorsa ne yapmalıyız? Öncelikle çocuğun yaşına bağlı gelişim basamakları düzenli bir şekilde izlenmelidir. Boy, kilo, baş çevresi ölçümleri bir sağlık kuruluşu tarafından takip edilmelidir. Bu takipler çocuğunuzun gelişiminde herhangi bir pürüz olup olmadığının en gerçekçi yansımalarıdır. Eğer çocuğun gelişim çizgisinde sorun yoksa yeterli besleniyor demektir. Bu noktada onun “doydum” sesine kulak verilmelidir.


Çocuğun gelişim dizgesinde bazı geriliklerin olduğu durumlarda ise muhakkak ilgili sağlık kuruluşlarından destek alınmalıdır. Ek olarak çocuğun beslenme düzeninden sorumlu olan kişiler çocuğa besinleri her zamankinden farklı olarak sunabilir. Sebzelerle renkli tabaklar oluşturulabilir. Bu noktada çocuğa zorlayıcı ve baskıcı yaklaşılması doğru değildir. Sabırla ve anlayışla yavaş yavaş ilerlemenin uzun vadede daha kazançlı olduğu bilinmelidir.



bottom of page