top of page

Disleksi Nedir?

Toplum tarafından öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi, aslında öğrenme bozukluğudur. Zeka geriliği ile ilişkilendirilmesi yanlıştır, bununla hiçbir ilgisi yoktur. Disleksi olan bireyler normal zekaya sahiptir ve genellikle görüşleri ile ilgili bir sorun görülmez. Disleksi olan çocuklar, özel ders veya özel bir eğitim çalışması ile okulda başarılı olabilir. Bu süreçte ebeveynlerin,öğretmenlerin ve çocuğun çevresindeki kişilerin tutumu çok önemlidir. Duygusal destek disleksi ile başa çıkma sürecinde oldukça önemli bir role sahiptir.


Dislekside en erken belirtiler özellikle çocukların ses çıkarmayı öğrendikleri 1-2 yaşlarında ortaya çıkar. Konuşma geriliği disleksinin bir belirtisi olabilir ancak konuşma gecikmesi olan her insana disleksik denilemez. Disleksinin en yaygın belirtisi okuma güçlüğüdür. Okuma ve yazmada görülen aksaklıklar, akıcı okuyamama ve yazamama, okuduğunu anlayamama ve okuma esnasında yaşanan dikkat dağınıklığı yaygın olarak görülen disleksi belirtileridir. Çocuğunuz bu belirtilerden birini veya birkaçını gösteriyorsa bir uzmanın görüşü alınmalıdır. Disleksi için belirli bir tedavi olmamasına rağmen, erken teşhis ve müdahale çocuğun gelişimi için çok önemlidir.


Ebeveynler ne yapmalı?


Disleksili çocukların tedavisinde ebeveynlerin eğitimi ve bilinçlenmesi bu süreç için çok kritiktir. Okul ve çevredeki bu konuda uzman kişilerle işbirliği içerisinde olmak disleksi hastalığının mümkün olduğunca kontrol altında tutulmasını sağlar. Disleksi hakkında öğrenilen her şey daha bilinçli seçimler yapmanız için size rehberlik eder. Bu zor süreçte hem ev içinde hem de çocuğunuzun eğitim hayatındaki desteğiniz ve sabrınız oldukça önemlidir. Bu zorlu süreçte çocuğunuza sevgi, destek ve sabırla yaklaşmanız gerekecektir. Disleksi hakkında destek almak için Tikladers.com internet sitemiz üzerinden uzmanlarımıza ücretsiz bir şekilde ulaşabilir, çocuğunuza ve size özel bir eğitim programı oluşturabilirsiniz.



bottom of page