top of page

Çocuğunuza Bağırmak Yerine Yapabilecekleriniz

Çocuklar, toplumsal kuralların yetişkinler kadar farkında değillerdir. Toplum içerisinde nasıl davranılacağını ancak deneyimleri sayesinde öğrenirler. Bu süreç de ebeveynler açısından oldukça zorlayıcıdır. Çocuklara söz anlatabilmek için özellikle alışverişte, parkta ya da okulda yoğun bir efor harcamaları gerekebilir. Bazen durumun getirdiği sıkışmışlık anne ve babaları gerer. Bu negatif duyguların doğru yönlendirilememesi çocuğa öfkeli sözler olarak yönelir.


çocuğa bağırmak

Bazı durumlarda ebeveynlerin çocuğa yönelen yüksek ses tonu alışkanlık halini almıştır. Davranışları nedeniyle sürekli olarak agresyona maruz kalan çocuklarda bir süre sonra hissizleşme ortaya çıkar. Çocuk, ebeveynine aldırış etmemeye başlar. Çocukların ebeveynlerini taklit ettiği de görülebilir.


Netice itibariyle çocuğa ses yükselterek ya da onu azarlayarak olumlu bir gelişim elde edilemez. Hatta uyarılar bir süre sonra etkisini kaybetmeye başlayacağı ve çocuğun olumsuz davranışları ortadan kalkmayacağı için daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle çocuğu azarlamak yerine olumlu davranışlar geliştirmesine destek olacak davranış modellerini tercih etmek gerekir.


1. Çocuğa sınırlar koymak

Her yaşam sınırlara ihtiyaç duyar. Çocukların sağlıklı olarak gelişebilmeleri için nerede ne yapabileceklerini en başından biliyor olmaları gerekir. Belirlenmiş sınırlar altında yaşayan çocuklar geleceğe karşı kendilerini güvende hissederler.


2. Net ve kararlı olmak

Anne ve babaların çocuğa karşı olan tutumu daima net olmalıdır. Özel durumlar haricinde, çocuk ne yaparsa yapsın anne ve babasının kararının değişmeyeceğini bilmelidir. Yani çocuğa söylenen evet ve hayırlar belirgin olmalıdır.


3. Çocuğun kurallara olan sadakati takip etmek

Çizilen sınırın işlevsel olması için çocuğun davranışları anne ve baba tarafından özenle takip edilmelidir. Gerekli durumlarda çocuk uyarılmalıdır.


Özetle, istenmeyen davranışları olumlu hale çevirmenin yolu azarlamaktan geçmez. Çocuğa yönelen agresyonun bir yararı olmayacağı gibi onun kişilik gelişimine zararı dokunacaktır. Bu nedenle çocuğa ses yükseltmek yerine sağlıklı sınırlar çizmekte fayda vardır.



bottom of page